Ayurvedische massage

Massage hoort bij de preventieve geneeskunde volgens de ayurveda

Ayurveda is een gezondheidsleer.

Yoga moet je zelf doen. Bij Ayurvedische massage worden de yoga voor je gedaan.

In de klassieke yogatraditie wordt geadviseerd om yogabeoefening te ondersteunen met (zelf)massage. Behalve dat massage plezierig is wordt de bloedsomloop en het lymfestelsel gestimuleerd. Bovendien worden gewrichtsklachten voorkomen. Op subtieler niveau wordt door ayurvedische massage prāna (levensenergie) gestimuleerd en worden blokkades in marma’s (drukpunten) opgeheven. Ayurvedische massage leidt tot een diepgaander inzicht in het functioneren van lichaam en bewustzijn.

Het functioneren van de mens wordt op fysiek niveau  in termen van drie krachten gezien. Deze drie krachten worden vata, pitta en kapha genoemd, de drie dosha’s, die op elk niveau van het lichaam een rol spelen, maar ieder hun eigen specifieke invloed hebben.

Vata is de kracht van beweging en is sterk verbonden met het functioneren van de bloedsomloop, de ademhaling en het zenuwstelsel.

Pitta is de kracht van transformatie en is gerelateerd aan de processen van de spijsvertering en de lichaamstemperatuur.

Kapha is de kracht van structuur en stabiliteit, en heeft een sterke relatie met het immuniteitssysteem en het lichaamsgewicht.

Deze drie krachten zijn onzichtbare krachten die, wanneer ze in balans zijn, zorgen voor een evenwichtige gezondheid en een lang leven. Vata, Pitta en Kapha worden gezien als combinatie’s van telkens 2 traditionele elementen: achtereenvolgens van ether (ruimte) en lucht, vuur en water, aarde en water. Houd je deze elementen in balans dan voel je je goed, wordt je minder snel ziek, gestrest en en slaap je beter. Massage helpt hierbij.

De massage vind op traditionele wijze plaats op de grond. Zo kan de energie goed door worden gegeven.

De zuivere en verwarmde kruidenolie zal goed door de huid worden opgenomen.  Een ayurvedische massage duurt een uur.

Neem gerust contact op voor meer informatie.

Reserveren kan via contact: hieronder.